Varnings-Signaler

VarningSsignaler

Det finns många olika varningssignaler och red flags att vara uppmärksam på när det kommer till mäns våld mot kvinnor i kärleksrelationer.

Lyssna på din magkänsla, om den säger dig att något inte stämmer så ligger det förmodligen någonting i det. Prata med en vän om dina funderingar, även om det känns som något litet så kan det vara bra att höra hur någon du litar på tänker om situationen. Nedan listar vi några varningssignaler att vara uppmärksam på. Tänk på att det är just varningssignaler och inga absoluta sanningar som innebär att mannen nödvändigtvis måste vara våldsam.

Hans kvinnosyn
Hur talar han om kvinnor i allmänhet? Kommenterar han hur kvinnor klär sig, talar nedlåtande om kvinnliga kollegor eller tycker att kvinnor som druckit får skylla sig själva om de blir våldtagna? Det kan betyda att han har en taskig kvinnosyn, vilket kan komma att påverka den kvinna han har en relation med.

Pratar illa om tidigare partner
Att prata illa om ex kan betyda att förhållandet inte slutade bra eller att han blev sårad, men det kan också vara en indikation på att det i själva verket var han som behandlade henne illa. På kvinnojouren får vi ofta höra om ”galna” exfruar eller ex-flickvänner som var psykiskt störda, alkoholister eller dåliga mammor som inte klarade av att ta hand om barnen. Det kan vara så att han haft otur med tidigare relationer, men det kanske också vara en tydlig varningssignal.

Han klagar ofta på sin partner
Han är ständigt missnöjd med sin partners beteende, vad hon än gör så blir det fel. Han kan tycka att hon klär sig fult, har fel vänner, inte sköter om hemmet tillräckligt bra eller inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet.

Se upp för svartsjuka
Män som visar upp överdriven svartsjuka har ofta ett stort behov av makt och kontroll. Var särskilt uppmärksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från jobbets AW eller tjejmiddagen på grund av hans attityd eller humör. Då styr hans behov ditt beteende och du riskerar att bli isolerad från andra.

Gaslighting – invalidera känslor
Säger han att det alltid är du som startar bråken? Säger han att du är känslig och att du överreagerar eller att du alltid överdriver? Han kanske till och med säger att du hittar på saker som han sagt eller gjort? Han ogiltigförklarar, förnekar och förminskar dina känslor och åsikter vilket får dig att börja tvivla på dig själv. Detta är tydliga tecken på gaslighting.

Har han förändrats?
Om du upplever att hans personlighet har förändrats sedan relationen inleddes så kan det vara en varningssignal. Humöret blir sämre och han blir alltmer missnöjd och kontrollerande.

Övervakar han dig?
Brukar han läsa dina meddelanden eller mail? Kollar han din väska eller dina fickor? Det tyder på att han är svartsjuk, vill ha kontroll och har svårt att kontrollera sina känslor. Om han insisterar på att han måste ha koll på var befinner på dig via någon app i telefonen kan även det vara en varningssignal.

Våldsam mot saker och djur?
Han får raserianfall, blir arg och slår sönder saker i hemmet. Kanske kastar han glas i golvet eller sparkar sönder dörrar. Det kallas för materiellt våld och syftet är att skrämma. Han kan även ge sig på hunden, katten eller andra husdjur. Det finns forskning som visar på ett starkt samband mellan att vara våldsam mot djur och mot sin partner eller sina barn – därför menar vi att det är en stark varningssignal.

Har han börjat bli hårdhänt eller måttat slag?
Det är en markering om vad han kan göra (mot dig) och syftet är att skrämma, göra dig rädd och ta makt över dig. Nästa gång kanske han tar i ännu hårdare eller träffar dig på riktigt.