Råd till dig som är utsatt för våld
Prata med en vän
Försök att prata med någon som du har förtroende för; en släkting, vän, arbetskamrat eller arbetsgivare. Känner du att du inte kan prata med någon i din familj eller bekantskapskrets, så kan du vända dig till oss i kvinnojouren. I samtal med andra kan du bli starkare och hitta dig själv igen. Du är värd mycket mer än en man som inte respekterar dig eller din kropp.
Dokumentera dina skador
Om du skriver ner allt som händer dig i en dagbok, får polisen ett bra material att använda sig av, om du skulle välja att anmäla mannen. Att skriva dagbok kan även vara ett sätt för dig att se hur många gånger den som säger att han älskar dig, visat motsatsen i handling.
Ett annat sätt att senare kunna bevisa vad som hänt dig, är att fotografera dina skador – blåmärken, rivmärken, svullnader, sår och annat som syns. Då får polisen ett bra material att ta in i en anmälan, om du skulle välja att gå till dem och berätta. Tänk på att förvara din anteckningar eller tagna bilder nånstans där mannen inte kommer åt dem och kan förstöra dem.
Om du går till en läkare och visar upp dina skador, så skrivs de in i din journal. Även den går att använda som bevismaterial vid en rättegång.
Kontakta oss gärna om du vill ha rådgivning kring hur du kan dokumentera på ett säkert sätt. Det går bra att ringa 013 -13 43 84, eller maila till kvinnojouren.linkoping@roks.se.
Gå till polisen
Att skada en annan människa, psykiskt eller fysiskt, är ett brott. För många kvinnor är det ett stort steg att gå till polisen, eftersom det är en man hon står nära som hon vill anmäla. Vi i kvinnojouren tvingar ingen att gå till polisen, men vi anser att de som gjort sig skyldiga till ett brott bör få sitt straff. I vissa fall kan det även bli positivt för mannen som då kommer bli informerad om och erbjuden behandling för sina problem.
Ibland skriver tidningarna om kvinnor som blir dåligt bemötta av polis och rättsväsende. Den bilden är ibland sann, men polisens arbete handlar lika mycket om att skydda brottsoffer som att fånga förövare. Med andra ord är det deras skyldighet att hjälpa dig som brottsoffer.
Ta kontakt med oss på kvinnojouren, så följer vi med dig till mötena med myndigheterna. Det känns alltid tryggt att vara flera, och vi har kunskap om vilka rättigheter du har hos polisen eller vid en rättegång. Vi kan däremot inte garantera att gärningsmannen blir dömd – det avgör rätten – men vi kan vara ett stöd för dig genom hela processen.
Ta kontakt med kvinnojouren
Vi är till för din skull. Vill du prata, finns vi här. Behöver du fly din man, kan du få hjälp med skyddat boende. Vill du veta mer om lagar och besöksförbud, så hjälper vi dig med det. Vi följer med som stöd till läkare, polis och rättegångar. Var inte rädd för att ta kontakt med oss – inget problem är för litet eller för stort.
Har du varit i kontakt med oss tidigare, men gått tillbaka till din man? Då är du varmt välkommen till oss igen. Och igen, och igen. Vi i jouren vet att det är mycket svårt att lämna ett misshandelsförhållande, och ibland går det inte som man tänkte från början.
Alla kvinnor som jobbar i jouren är ”vanliga” kvinnor, oavsett om vi är professionella yrkesutövare eller om vi är ideella. Vi finns här för dig som medsystrar när livet känns för svårt för att klara av på egen hand. Det vi har gemensamt är att vi är kvinnor som har en djup kunskap om hur livet för misshandlade kvinnor kan se ut, och en önskan att så få som möjligt ska behöva leva ett sådant liv.
Vi har alla tystnadsplikt och gör inget som du inte ber oss om.